Expoziţie cu descoperirile arheologice de la Palas, în Iulius Mall

Iasi, 05/05/2011

Din 5 mai 2011, ieşenii vor putea afla mai multe despre evoluţia istorică a centrului actual al oraşului. O parte din recentele descoperiri arheologice făcute în perimetrul Palas - amplasat pe gospodăria fostei Curţi Domneşti - se vor regăsi la primul etaj din Iulius Mall, într-o expoziţie permanentă.

Pasionaţii de arheologie pot viziona ilustraţii cu descoperirile care prezintă valoare istorică pentru cercetători, precum şi diferite obiecte, veritabile mărturii ale vieţii medievale şi post-medievale din acest areal.

Ieşenii şi turiştii vor vedea imagini cu traseul fundaţiilor de piatră ale grajdului Curţii Domneşti din vremea lui Vasile Lupu, rămăşiţe ale lacului domnesc (olane, havuz, foişor), fortificaţii ale curţii (fragmente din zidurile exterioare şi dintr-un turn de pază), componente ale instalaţiilor hidraulice (detaliu cu o roată de lemn folosită la ridicarea apei) şi fundaţii ale caselor târgoveţilor. În plus, expoziţia cuprinde ilustraţii care evidenţiază evoluţia Curţii Domneşti de la Iaşi până la actuala clădire blazon care adăposteşte Palatul Culturii, precum şi vederi ale oraşului din secolele XIX şi XX.

Elementele aparte ale expoziţiei Palas le reprezintă o serie de monede din argint şi din aramă, care circulau în Ţările Române în epoca modernă, precum ruble, copeici, poltini şi kreuzeri. Acestea vor fi expuse alături de piese de ornament exterior care făceau parte din stema domnitorului, datând din secolul XIX, căni şi sfeşnice de secol XVII şi XVIII şi cahle nesmălţuite (teracote) care îmbrăcau sobele din încăperile Curţii Domneşti. Deosebit de atractive sunt şi pipele din ceramică, primele ustensile întrebuinţate la fumat, de provenienţă turcească. Toate exponatele au fost scoase la lumină datorită amplelor lucrări de descărcare arheologică făcute la Palas.

Expoziţia care invită ieşenii să redescopere istoria oraşului lor va rămâne în Iulius Mall până la inaugurarea complexului multifuncţional. Vestigiile vor fi conservate la Palas in situ, inserate în zidurile clădirilor sau în pardoseli, vor fi expuse în grădina publică, precum şi într-un spaţiu special amenajat.