Ansamblul Palas Iași, al companiei IULIUS, singurul proiect certificat LEED® Neighborhood Development din Europa Centrală și de Est
Iași, 29/10/2020
Ansamblul urbanistic Palas Iași, o investiție de regenerare urbană inaugurată în 2012 de compania IULIUS, în valoare de peste 310 milioane de euro, este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate. Amplul proces de certificare a durat șapte ani și a fost coordonat de compania de consultanță Colliers International.
Un proiect premieră pentru România, Palas Iași a revitalizat centrul orașului și contribuie în mod activ și continuu la evoluția economică, socială și culturală a întregii regiuni de nord-est. Certificarea LEED® for Neighbourhood Development (ND), a US Green Building Council (USGBC), reprezintă recunoașterea dezvoltărilor cu impact în comunitate, sustenabile, gândite să aibă un grad mai mare de conectare și integrare în peisajul urban, iar Palas Iași se numără printre cele doar cinci proiecte de pe continent care au primit această certificare.
Dezvoltarea Palas Iași a fost urmărită îndeaproape în cei șapte ani de implementare a procesului de certificare, fiind aplicate strategii de sustenabilitate aliniate cerințelor riguroase ale standardului LEED® ND, care vizează proiectarea și construirea ansamblului compus din 12 corpuri de clădiri. Beneficiile asupra comunității, accesul la facilitățile de recreere, locația, susținerea mobilității (dependență redusă de mașină) sunt doar câteva dintre criteriile pentru care Palas Iași a primit punctaj maxim și care au condus la obținerea certificării LEED® Neighborhood Development Silver.
„La 8 ani de la inaugurare, Palas continuă să reprezinte un reper în real estate-ul românesc. Este parte integrată din viața Iașului și o destinație cu impact la nivel regional. Ne bucură să primim acest statut de proiect verde, o raritate la nivel european, care validează viziunea sustenabilă a investițiilor noastre și confirmă faptul că proiectul pe care ni l-am imaginat pe hârtie acum aproape 10 ani este așa cum ne-am dorit: benefic comunității, apreciat de publicul larg și ancorat perfect în viața orașului. Palas este un proiect pentru prezentul și viitorul regiunii, care continuă să genereze dezvoltare prin toate componentele sale – office, retail, entertainment”, a spus Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.
„Standardul LEED® ND a fost conceput pentru a inspira și a ajuta la crearea unor comunități mai bune, mai durabile și mai bine conectate. Certificarea merge dincolo de scara clădirilor, luând în considerare comunități întregi. Ansamblul Palas Iași este primul proiect certificat LEED ND din Europa Centrală și de Est, iar acest lucru conferă o recunoaștere internațională a practicilor sustenabile implementate. Suntem încântați de rezultatul obținut și ne bucurăm că am făcut parte din acest proiect, un exemplu de urmat pentru colectivități active, sănătoase și fericite într-un mediu construit sustenabil”, a spus arhitect Tamara Dogariu, LEED AP ND, Green Certification Associate, Colliers International.
Certificarea integrează întregul ansamblu mixt Palas, analizând performanțele în operare, beneficiile în comunitate și economisirea resurselor. În plus, imobilele office United Business Center 1 și 5 au obținut certificarea LEED® Gold conform standardului LEED for Existing Buildings: Operations and Maintenance.
Palas Iași oferă un cadru de viață echilibrat locuitorilor orașului, încurajând mersul pe jos într-un mediu urban sigur, atrăgător și confortabil. Totodată, ansamblul beneficiază de toate premisele ce conduc la crearea unei comunități urbane echilibrate, prin diversitatea funcțiunilor și a oportunităților privind locurile de muncă situate în apropierea locuințelor. Marele parc central reprezintă nu doar inima verde a ansamblului, ci creează oportunitatea coagulării interacțiunilor sociale, fie prin activități recreative în aer liber, fie prin evenimente culturale care se desfășoară periodic aici.
Din punctul de vedere al sustenabilității față de mediu, impactul întregului ansamblu este unul pozitiv. La nivel global, clădirile Palas Iași demonstrează o îmbunătățire cu peste 20% a eficienței energetice, precum și o reducere cu peste 40% a consumului anual de apă față de clădiri similare. De asemenea, o reducere de peste 84% a consumului anual de apă se realizează la exterior, prin utilizarea unui sistem de irigație eficient, ce colectează și utilizează apa pluvială, replicând circuitul hidrologic natural.