Grădina Palas – cea mai mare investiţie privată din România într-un spaţiu cu destinaţie publică

Iasi, 26/07/2011

Primele specii vegetale care vor înnobila grădina publică din incinta centrului multifuncţional Palas vor sosi la sfârşitul acestei săptămâni. Arbori maturi, unii cu înălţimi între 8 şi 10 metri, arbuşti decorativi în forme şi culori deosebite, precum şi flori spectaculoase sunt transportate din Italia în vase şi condiţii speciale.

Conceput de peisagişti români şi italieni, întregul spaţiu verde de la Palas – de 50.000 mp – este de inspiraţie renascentistă, după modelul celebrelor grădini de la Versailles (Franţa) şi Schönbrunn (Austria). „Dificultatea a constat în a crea un areal verde generos care să îmbine edificii construite în epoci diferite, cu stiluri diferite. Palatul Culturii este un element vizual important al grădinii Palas şi am găsit un concept care să genereze unitate între nevoia de utilitate a zonei şi armonia estetică”, a precizat Davide Provezza, arhitect peisagist la compania LEMSCAPE din Italia.

Amplasată pe spaţiul fostei grădini a Curţi Domneşti, pe atunci în stil oriental, actuala grădină Palas păstrează elemente din timpul amenajărilor făcute de Vasile Lupu, cum ar fi lacul circular şi un ponton închis cu foişor pe locul havuzului din Evul Mediu.

Axul central al parcului a fost special gândit pentru a crea o splendidă belvedere Palatului Culturii. Astfel, pentru prima oară, latura sudică a edificiului va fi pusă în valoare prin vegetaţie în trepte, oglinzi şi căderi de apă. Scările de pe versant, care conduc vizitatorii spre Palatul Culturii, sunt bordate cu balustrade monumentale, din piatră, pentru a completa arhitectura clădirii simbol.

O zonă dedicată muzicii şi concertelor, cu un chioşc vienez, se află în vecinătatea teatrului de vară, care are 350 de locuri. Amfiteatrul va fi folosit şi pentru proiecţii cinema în aer liber. Un generos patinoar, împrejmuit de platani, va funcţiona iarna, iar în sezonul cald se va transforma într-o piaţetă multifuncţională, unde şi împătimiţii de role şi skateboard se pot distra.

Peisajul grădinii va fi completat de fântâni arteziene, piaţete înierbate, spaţii largi de promenadă şi de relaxare. Atracţia principală pentru cei mici va fi un fascinant carusel, special fabricat în Veneţia.

Aproximativ 30.000 de arbuşti şi 500 de copaci, toţi aclimatizaţi, compun un veritabil „plămân verde” pentru întregul areal Palas, dar şi pentru vecinătăţi. Cea mai mare concentrare botanică va fi dispusă spre exteriorul versantului Palatului Culturii, în zona lacului şi a noului teatru de vară.

Arborii şi arbuştii au fost special aleşi pentru a crea, în toate componentele grădinii Palas, un spectacol vizual cromatic în cele patru anotimpuri. O bună parte dintre aceştia reprezintă o premieră nu doar pentru Iaşi, ci pentru regiunea de nord-est, precum Hamamelis, Metasequoia, Liquidambar (sau arborele de gumă), Oxydendron, Davidia şi Parotia. Alţi copaci de mari înălţimi sunt castanii, pinii negri austrieci, teii, stejarii roşii, fagii, salcâmii japonezi, carpenii, tisa, brazii, sălciile aurii. Cei cu aliură medie sunt arţari de diferite culori, Ginkgo Biloba (dispuşi pe o întreagă alee), molid argintiu, magnolii, peri ornamentali, precum şi stejari piramidali. Printre speciile de arbuşti se numără Berberis, călini, lilieci, mahoni, pini pitici, ienuperi şi Cornus. La baza arborilor şi chiar a arbuştilor, dar şi pe spaţii vaste, vor fi plantate flori precum azalee, hortensii, trandafiri, narcise şi crini.

Şi spaţiile dintre clădirile ansamblului urbanistic Palas vor fi decorate cu jardiniere de mari dimensiuni şi locuri de odină, iar unele clădiri vor avea acoperişuri cu vegetaţie. 

Un sistem ultraperformant de irigaţie computerizat asigură necesarul de umiditate fiecărei specii de plante.

Lucrările de amenajare a grădinii Palas – cea mai mare investiţie privată din România într-un spaţiu cu destinaţie publică – sunt în plină desfăşurare şi se vor încheia în toamna acestui an.

Galerie Foto